Swedish cyclist

Bio

Från huset och sommaridyllen ute på Ekerö har jag nu gått och blivit nyinflyttad skåning strax utanför Dalby tillsammans med min sambo Louise. Livet levs numera som heltidscyklist efter att jag släppt min anställning som cykelmekaniker under våren 2012. Nu är det jakt på stora resultat som gäller för att ta mig upp till högre nivåer inom cykelsporten. Möjligheten till denna satsning har jag fått av mitt nya norska cykellag Team OneCo-Mesterhus och den ska jag se till att ta vara på.

I passet är jag född i småländska Ljungby, Oktober 1987. Minnena från födelseorten och Älmhult där vi bodde är inte många. Hemma blev tillslut Södertälje, strax söder om Stockholm, efter att familj och flyttlass hunnit landa både i England och sedan Tyskland ett tag. Jag vet egentligen inte vad jag borde kalla hemma men skolan och den barndomstid jag minns kommer från Södertälje. Studentmössan hade jag i min hand 2006 efter tre år på Scanias Industrigymnasium och med en examen som färdig maskinoperatör. En satsning på högskolestudier inleddes raskt efteråt men hamnade 1,5år senare på ”hold” då jag insåg att cyklingen var lite kul för att lägga åt sidan. I den underbara och unika familjen Dahlberg supportas jag ständigt av min mamma och pappa samt mina två yngre systrar. På grund av mig har hela gänget hakat på cyklandet men med varierande ambitionsnivå.

Cykelkarriären inleddes med en svidande förlust som liten knodd i Tyskland där jag förlorade ett lopp som min farmor arrangerade mot grannpojken. Förlusten kändes fruktansvärd och jag visste att jag kunde slå honom så jag tjatade till mig en chans till revansch direkt. Hur det loppet gick minns jag inte då jag gav allt på upploppet bara för att sätta mig själv i en hård betongsugga med huvudet före, men jag tror jag vann. Tillbaka i Sverige introducerades jag för skogscykling av en klasskamrat och sågs sedan sladda runt på stigarna vid Tveta med IFK Södertälje MTBs barnsektion. Jag var fast. Från nybörjarklass har jag sedan gått hela vägen upp i elitklassen och någonstans som junior tog landsvägscyklingen över allt mera. De första åren i elit gick segt på grund av mer fokus på studier än cykling. Efter en summering av min andra säsong i elitklassen ville jag plötsligt mycket mer och bestämde att nu skulle det cyklas på riktigt. Resultaten kom redan efter den vintern och utvecklingen har stadigt pekat uppåt sedan den dagen då jag bestämde mig. De senaste åren har jag fått representera det svenska landslaget ett flertal gånger och jag har varit en av landets segerrikaste cyklister på nationell nivå. Nu gasar jag på med mitt norska lag i jakten på internationella resultat och tills jag slår i taket av vad jag kan åstadkomma på cykeln.

En rejäl satsning är svår att ro i hamn på egen hand. Många har bidragit med energi, tid och ekonomi genom åren för att göra allting möjligt och jag riktar enormt mycket tacksamhet till dessa personer. Jag är övertygad om att fler kommer bidra till lika mycket i framtiden. Om du som läser känner att du kan bidra med något är du alltid mycket välkommen att ta kontakt.